Grondprijs per m2 – Wat kost een stuk grond?

bouwgrond
Je eigen huis bouwen begint bij het kopen van grond. Of je wilt je tuin uitbreiden. De grondprijs wordt bepaald door het type grond en de ligging in Nederland. Grond is in te delen in bouwgrond en landbouwgrond. Landbouwgrond op zijn beurt kan grasland zijn of akkerbouwland.

 

Grondprijs bouwkavels

 

De gemiddelde prijs van bouwkavels per vierkante meter ligt volgens gegevens van het Kadaster  in september 2012 rond de 390 euro. Een bouwkavel van 400 vierkante meter tegen een gemiddelde grondprijs van 390 euro kost 156.000 euro. De gemiddelde prijzen schommelen in de periode 2010-2012  tussen de 335 en 460 euro. De prijs is sterk afhankelijk van het gebied in Nederland waarin de grond ligt en de ligging ten opzichte van stad of dorp.  Voor een kavel  in Amsterdam betaalt een koper ongeveer tweehonderd keer zo veel als een kavel in het hoge noorden.

Het recht om op een bouwkavel te bouwen moet vastliggen  in  het  bestemmmingsplan van de gemeente en er moet een bouwvergunning op gelden.

Landbouwgrond

Voor akkerbouwland  betaalde de koper  in september 2012  een gemiddelde prijs per hectare (10.000 vierkante meter) van 41.671  euro.  Bouwgrond kost dus  het honderdvoudige van akkerbouwland per vierkante meter. Laagste punt in de afgelopen twee jaar was een gemiddelde prijs van 35.550 euro per hectare in augustus 2011, hoogste  45.237 euro in november van datzelfde jaar.

Grasland

De prijs van grasland blijft meestal onder die van akkerbouwland. De gemiddelde prijs  van grasland in september 2012 is 36,943 euro per hectare.  Het laagste gemiddelde in de afgelopen twee jaren is 33.548 euro per hectare (augustus 2011), hoogste is 41.580 in januari 2012.

Prijs varieert per landbouwgebied

Nederland is opgedeeld in veertien landbouwgebieden. In het hart van Nederland, de IJsselmeerpolders  en het zogenoemde Centraal veehouderijgebied (Noord-Gelderland en een deel van de provincie Utrecht) zijn de prijzen het hoogst, in de Waterland & Droogmakerijen (deel van Noord-Holland) en Veenkoloniën en Oldambt (delen van Drenthe en Groningen) het laagst.

 Website over grondprijzen

11 Responses

 1. Beste heer/mevrouw, man diens huis tegen onze boomgaard/boomkweek ligt in plaatsje Ingen,
  wil van ons 4000 vierkante meter grond kopen.
  Hij wil daar op gaan bouwen.
  Welk bedrag kun je daar voor vragen?

  Groetjes, Willy

 2. Goede indicatieve bedragen.

  Belangirjk om op te merken is dat de prijs van grond niet wordt bepaald door het huidige gebruik, maar door wat je ermee mag.

  Koop je bijvoorbeeld een perceel grond wat nu braakliggend grasland is, maar met de bestemming wonen dan betaal je de prijs voor een bouwkavel. Afhankelijk van waar en hoe dicht of ver van het centrum ca. 300 – 750 per m2.

  Koop je echter grasland of natuur met ook de bestemming grasland of natuur dan heb je het eerder over 3 tot 6 euro per m2. Logisch want je kunt verder ook niks met deze grond (in tegenstelling tot bouwgrond, waar je na het bouwen van een huis kunt wonen, of deze door kunt verkopen met daarin opgenomen een navenante grondprijs).

  Daarbij zijn het geen vaststaande prijzen en is het ook gewoon een vraag een aanbod- en onderhandelingsproces. 2ha grasland kan bij een grondprijs van 3,= E60.000,= opbrengen. Als een geinteresseerde partij echter niet meer dan 20.000,- wil betalen, er geen andere belangstellenden zijn en de eigenaar van de grond af wil/moet kan het zijn dat de grond voor 20.000 van eigenaar wisselt.

 3. Prijs in België voor landbouwgrond schommelt tussen 26.000 euro en 30.000 euro per hectare. Bouwgrond, bouwrijp laat ons zeggen, tussen de 100 euro en 300 euro per vierkante meter. Ikzelf heb onlangs een stukje bouwrijpe bouwgrond gekocht ter grote van één gemet (ongeveer 4.000 vierkante meter) dit voor de prijs van 400.000 euro, zonder registratiekosten en zonder notariskosten. (ongeveer 10 procent erbij nog). Dit is gelegen vlak aan de kust, in een verkavelingszone waar reeds een woonwijk, met chique villa’s is opgetrokken. Op dit lapje grond kan ik mijn bescheiden villaatje met zwembad neerpoten en heb ik nog ruim plaats om onze paarden te laten grazen en te stallen.
  Ik weet niet wat jullie allemaal aanvagen met stukjes grond van 200, 300 of 400 viekante meter. Reken eens snel mee, je moet bij het bouwen 5 meter van de rooilijn blijven. Reken dan eens een huisje met een diepte van 10 meter, breedte 15 meter. Reken dan nog eens een veranda erbij, ook al snel 10 op 5 meter. De bebouwde oppervlakte is al snel 200 vierkante meter, neem dan nog eens 5 meter van de rooilijn op een breedte van de grond van 50 meter, dat maakt een voortuin van 250 meter. Dit komt uit zonder achtertuin, waar je ook 5 meter van de achterkant moet blijven, 750 meter. Op deze wijze heb je nog niets van tuin, tuinhuis, pergola, garage of hanghar waar je de auto’s, en dergelijke kunt stellen. Ik vind een stukje bouwgrond van 1 gemet het uiterste minimum. Mensen die hier beweren dat ze 400, 500 of zelfs 600 euro betalen per vierkante meter, deze zijn rijp voor het gesticht. Als deze toch veel geld op overschot hebben, wel ik geef onmiddellijk mijn rekening nummer.
  P.S: voor de geïnteresseerden, ik heb nog grasland liggen ter waarde van 53 hectaren, als er hier zotten zijn, het is te koop, minimuum 600.000 euro, en voor de zovele gekken, 5.300.000 euro (of meer)

 4. Hallo,
  Ik heb een vraagje
  Kort geleden heb ik een leuk huisje gezien maar daar zit geen tuin bij en geen achterom
  Nu is het zo dat erachter het huis een weiland is en ik tenoren heb gekregen dat we daar een stukje van kunnen kopen om onze eigen tuin van te maken
  Nu blijkt dat deze meneer 200 euro de vierkante meter wil
  En dat het nog agrarisch gebied is dus nog niet omgezet naar tuin
  Mag dit ??? En wat is dan dan de waarde van de grond per vierkante meter als het omgezet is in tuin ???

 5. Titel is veelzeggend:
  Grondprijs per m2 – Wat kost een stuk grond?
  Sterker nog:
  Hoe ver ben je verwijderd van je droom?

  Grond is gratis, grond is van de Nederlanders in onze huidige “raadgevende democratie”: wakker worden!
  Dromen is voor de slaven anno 2016 van “Der Rat der Götter”,
  onze Haagse tollenaars van Europa weten er wel raad mee!

 6. Hallo,

  Ik heb ongeveer zo’n zelfde situatie als Ineke.
  Wij hebben een redelijk kleine tuin bij onze koopwoning.
  Achter onze woning ligt een stuk grond wat de eigenaar wil verkopen (aan ons). Er loopt een brandgang tussen onze tuin en het stuk grond.
  De grond kan nooit als bouwgrond gaan dienen dus neem ik aan dat het als agrarische grond verkocht wordt. Of kan het zijn dat de verkoper het ziet als uitbreiding van onze kavel en er de hoofdprijs voor vragen??
  Ik ben heel benieuwd wat wij kunnen en mogen verwachten qua prijs per m2. Iemand een idee?

 7. Dames en Heren, wij hebben interesse in een stuk grasland van ongeveer 3000-5000 m2 met daarop een eenvoudige woning.
  Voorkeur regio Hedel – Vught – Den Bosch.
  groet/Ad Schrier

Geef een reactie