Grondprijs per m2 – Wat kost een stuk grond?

bouwgrond

Je eigen huis bouwen begint bij het kopen van grond. Of je wilt je tuin uitbreiden. De grondprijs wordt bepaald door het type grond en de ligging in Nederland. Grond is in te delen in bouwgrond en landbouwgrond. Landbouwgrond op zijn beurt kan grasland zijn of akkerbouwland.

 

Grondprijs bouwkavels

 

De gemiddelde prijs van bouwkavels per vierkante meter ligt volgens gegevens van het Kadaster  in september 2012 rond de 390 euro. Een bouwkavel van 400 vierkante meter tegen een gemiddelde grondprijs van 390 euro kost 156.000 euro. De gemiddelde prijzen schommelen in de periode 2010-2012  tussen de 335 en 460 euro. De prijs is sterk afhankelijk van het gebied in Nederland waarin de grond ligt en de ligging ten opzichte van stad of dorp.  Voor een kavel  in Amsterdam betaalt een koper ongeveer tweehonderd keer zo veel als een kavel in het hoge noorden.

Het recht om op een bouwkavel te bouwen moet vastliggen  in  het  bestemmmingsplan van de gemeente en er moet een bouwvergunning op gelden.

Landbouwgrond

Voor akkerbouwland  betaalde de koper  in september 2012  een gemiddelde prijs per hectare (10.000 vierkante meter) van 41.671  euro.  Bouwgrond kost dus  het honderdvoudige van akkerbouwland per vierkante meter. Laagste punt in de afgelopen twee jaar was een gemiddelde prijs van 35.550 euro per hectare in augustus 2011, hoogste  45.237 euro in november van datzelfde jaar.

Grasland

De prijs van grasland blijft meestal onder die van akkerbouwland. De gemiddelde prijs  van grasland in september 2012 is 36,943 euro per hectare.  Het laagste gemiddelde in de afgelopen twee jaren is 33.548 euro per hectare (augustus 2011), hoogste is 41.580 in januari 2012.

Prijs varieert per landbouwgebied

Nederland is opgedeeld in veertien landbouwgebieden. In het hart van Nederland, de IJsselmeerpolders  en het zogenoemde Centraal veehouderijgebied (Noord-Gelderland en een deel van de provincie Utrecht) zijn de prijzen het hoogst, in de Waterland & Droogmakerijen (deel van Noord-Holland) en Veenkoloniën en Oldambt (delen van Drenthe en Groningen) het laagst.

 

 

5 Responses to Grondprijs per m2 – Wat kost een stuk grond?

 1. Beste heer/mevrouw, man diens huis tegen onze boomgaard/boomkweek ligt in plaatsje Ingen,
  wil van ons 4000 vierkante meter grond kopen.
  Hij wil daar op gaan bouwen.
  Welk bedrag kun je daar voor vragen?

  Groetjes, Willy

 2. Goede indicatieve bedragen.

  Belangirjk om op te merken is dat de prijs van grond niet wordt bepaald door het huidige gebruik, maar door wat je ermee mag.

  Koop je bijvoorbeeld een perceel grond wat nu braakliggend grasland is, maar met de bestemming wonen dan betaal je de prijs voor een bouwkavel. Afhankelijk van waar en hoe dicht of ver van het centrum ca. 300 – 750 per m2.

  Koop je echter grasland of natuur met ook de bestemming grasland of natuur dan heb je het eerder over 3 tot 6 euro per m2. Logisch want je kunt verder ook niks met deze grond (in tegenstelling tot bouwgrond, waar je na het bouwen van een huis kunt wonen, of deze door kunt verkopen met daarin opgenomen een navenante grondprijs).

  Daarbij zijn het geen vaststaande prijzen en is het ook gewoon een vraag een aanbod- en onderhandelingsproces. 2ha grasland kan bij een grondprijs van 3,= E60.000,= opbrengen. Als een geinteresseerde partij echter niet meer dan 20.000,- wil betalen, er geen andere belangstellenden zijn en de eigenaar van de grond af wil/moet kan het zijn dat de grond voor 20.000 van eigenaar wisselt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>